2015. április 20., hétfő




Mi a csendéletfotózás lényege?

Egy elsötétített szobában, leülsz fáradtan egy székre, ellazulsz és kikapcsolod a világot magad körül.
Különböző tárgyak vesznek körül és lassan megszokja szemed a félhomályt, kezdenek kirajzolódni a dolgok.  Csak egy gyertya világítja be a szobát és a közeli tárgyakat. Nézed a gyertya, imbolygó lángját, a képet, amihez egy emlék fűződik, a hegedűt, min nemrég még lágy dallam szólt, de most csend van!
Nyugtató, merengő csend…

Ha ezt az érzést, ezt a hangulatot át tudod adni a szemlélőnek, akkor megszületett egy csendéletfotó!
Én ezt szeretném a fotóimmal elérni…


Amikor egy gondolat megszületik, hogy valóra váljon, sok minden kell hozzá!
Kellékek, amik kifejezik a gondolatom, megfelelő háttér és világítás, amik kifejezik a hangulatom.
A nyugalmat, a csendet, egy gyertya lángja, mint fő fény és egy, vagy kettő lámpa difuzorral lágyított fénye fejezi ki! Ilyenkor a háttérnél is a sötét, mély színek dominálnak! Az anyaga sem mindegy…
Virág, vagy vidámabb kompozíciónál a világos semleges szín a háttér lehetséges variáció! Természetes ez mind a kifejezni kívánt hangulatnak megfelelő választás!
A csendéletfotózás egy kicsit hasonlít a tárgyfotózáshoz, csak itt nem a tárgyat akarjuk bemutatni, hanem a tárgy inspirált hangulatot kell kifejezni! A tárgyal (váza, hegedű, gyertyatartó, egy festmény, stb.)  A tárgy, tárgyak a mondanivalónkat, a fotó hangulatát kell, hogy kifejezze! Ezért kell a fényekre még nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy a tárgyak által közvetített hatás még hangsúlyosabb legyen! Egyes részeket kiemelni, egyeseket mélyíteni!
Szép gondolatokat, szép színeket és jó fényeket kívánok a csendéletfotózáshoz!

Üdvözlettel: Horváth Lajos (Laliapu)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése